Indyk pieczony

INDYK PIECZONY

indyk pieczony

Dietetycy cenią mięso indyka za to, że jest bogate w związki mineralne, witaminy i że jest chude.

Z piersi indyka możemy wydobyć smak cielęciny, z ciemnego mięsa udek przeprawionych jałowcem można przygotować potrawę przypominającą dziczyznę, a z ciemnego i tłustego mięsa szyi – wieprzowinę.

Pierś indyka – bez skóry – jest najchudszym mięsem i bogatym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, cynku. Niedobór witaminy B6 może utrudniać odchudzanie, a selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii.

Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu. Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal.

Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim klientom i włączają go do niskokalorycznych jadłospisów.

CENA JUŻ OD: 45 ZŁ/KG

Zapytaj o szczegóły: +48 507 708 742 ,  + 48 74 845 12 00 lub tkw@op.pl